Küresel piyasalar olumlu seyrini sürdürüyor
Bir yılı aşkın süredir dünya genelinde uygulanan şahin politikalar, enflasyon kaygılarının her geçen gün azalmasına yardımcı oluyor. ABD’de Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekim ayında aylık bazda değişiklik göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,2 arttı. Beklenti aylık yüzde 0,1, yıllık ise yüzde 3,3 artması yönündeydi. Ülkede yıllık enflasyon geçen ay yüzde 3,7 seviyesindeydi. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de Ekim ayında aylık yüzde 0,2 arttı. Bu dönemde yıllık yüzde 4 seviyesinde gerçekleşen çekirdek enflasyon son 2 yılın en düşük seviyesini kaydetti.
Söz konusu veriler sonrasında piyasalarda oynaklığın arttığı dikkat çekerken, Fed’in para piyasalarındaki fiyatlamalara bağlı olarak Aralık toplantısında faiz oranını sabit bırakacağı kesin. Ancak Fed’in gelecek yıl Haziran ayından itibaren faiz indirimine başlayacağı yönündeki iddialar güçleniyor.
Veriler memnuniyetle karşılandı
Fed yetkililerinin para politikasına ilişkin açıklamaları da takip edilirken, TÜFE’nin gerilediğini gösteren son verileri memnuniyetle karşılayan yetkililer, bankanın yüzde 2 hedefine ulaşmadan önce daha kat etmesi gereken bir yol olduğunu belirtti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun yüzde 2’ye doğru düzgün bir seyir izleyeceğine ikna olmadığını ve talebi ve enflasyonu frenlemek için daha fazla şey yapılması gerektiğinden korktuğunu söyledi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de enflasyondaki ilerlemenin sürdüğünü, ekonomik büyümenin güçlü olduğunu ve işgücü piyasalarının canlı olduğunu, Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmak için hâlâ kat etmesi gereken bir yol olduğunu kaydetti.
Bu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi 19 baz puan düşerek yüzde 4,44 seviyesinde günü kapatırken, dolar endeksi de yüzde 1,5 düşüşle 104,05 ile son yılın en güçlü düşüşünü gösterdi. Dolar endeksi şu anda önceki kapanışının hemen üzerinde. Günü yüzde 0,9 artışla 1.964 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, şu anda yüzde 0,2 artışla 1.967 dolar seviyesinde bulunuyor. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onayladı. Süreksiz bütçe tasarısının ABD Senatosu tarafından onaylanması durumunda yasalaşması Başkan Joe Biden’ın imzasına sunulacak.
19 Ocak’a kadar Enerji, Tarım, Ulaştırma, Konut ve Şehircilik gibi bakanlıklara, 2 Şubat’a kadar ise Savunma Bakanlığı (Pentagon) dahil olmak üzere hükümetin geri kalanına finansman sağlanmasını öngören yasa tasarısı 336 oyla kabul edildi. Bu gelişmelerle birlikte dün New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 2,37, Dow Jones endeksi yüzde 1,43 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,91 arttı. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu bir trendle başladı. Avrupa borsalarında dün alım yönlü bir seyir yaşanırken bugün gözler İngiltere’deki enflasyon verilerine çevrildi.
Analistler, ilk faiz artışını başlatan ülke olan İngiltere’de Ekim ayında TÜFE’nin aylık yüzde 0,1, yıllık ise yüzde 4,8 artacağının beklendiğini hatırlatarak, veri sonrasında piyasalarda volatilitenin artabileceğini söyledi.
Enflasyon ve resesyon ikileminin en çok hissedildiği Euro Bölgesi’nde bölge ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daraldığını hatırlatan analistler, bugün açıklanacak sanayi üretiminin azalmasının beklendiğini belirtti. yıllık bazda yüzde 6,3 arttı. Öte yandan Alman hükümeti, Siemens Energy’nin sipariş defterinin korunması için şirkete 7,5 milyar euro garanti vereceğini duyurdu.
Alman hükümetinin garantisinin ardından dün Siemens Grubu’nun hisseleri yüzde 2,7, Siemens Enerji’nin hisseleri ise yüzde 2,6 değer kazandı. Ayrıca dün ABD’de enflasyonun beklenenden fazla yavaşlamasının ardından euro/dolar paritesi günü yüzde 1,7 artışla 1,0880 seviyesinde tamamlayarak yaklaşık bir yılın en güçlü performansını sergiledi. Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,76, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,39, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,45 arttı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu bir trendle başladı.
Asya piyasalarında beklentiler artıyor
ABD piyasalarındaki yükseliş Asya piyasalarına da yansırken, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki görüşme de yakından takip edilecek. Bugün bölgede açıklanan bilgilere göre, Çin’in sanayi üretimi ekim ayında yıllık yüzde 4,6, perakende satışlar ise yüzde 7,6 artışla tahminleri aştı. Japonya ekonomisi aylık yüzde 0,5, yıllık ise yüzde 2,1 küçülürken, ülkede sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0,5 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Öte yandan Çin Halk Bankası (PBoC), bir yıllık borç verme faiz oranını yüzde 2,50’de sabit tutmasına rağmen bankacılık sistemine yaklaşık 200 milyar dolar daha likidite sağlayarak sistemdeki net arzı bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. Aralık 2016.
Ayrıca ABD’de TÜFE’nin beklenenden az artmasının ardından dolar/yen paritesi yüzde 0,9 kayıpla 150,2’ye gerilerken, parite şu anda önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 150,6 seviyesinde bulunuyor. Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,3, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,8 oranında değer kazandı. Yurt içinde dün alım eğilimine giren Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 1,36 değer kaybıyla günü 7.671,05 puandan tamamladı.
Dolar/TL, dün günü yüzde 0,1 artışla 28,6307 seviyesinde kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasada açılışta 28,6620 seviyesinde işlem görüyor. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün 364,45 baz puana düşerek Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bugün analistler yurt içinde bütçe istikrarı, yurt dışında TÜFE ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi bekliyor. ABD’de ÜFE, perakende satışlar ve New York Fed imalat sanayi endeksi verileri ile İsrail-Filistin verileri yer alıyor. Çatışmaya ilişkin haber akışının yatırımcıların odağında olmayı sürdürdüğünü belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 7.780 ve 7.850 seviyelerinin direnç konumunda, 7.520 ve 7.420 puanlarının ise destek konumunda olduğunu kaydetti.