Dolandırıcılar davul derilerinden İncil yapıp satıyorlar!
Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi Memuru Savunma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, dolandırıcıların 200 liraya aldıkları eski davul derilerini işledikten sonra 15-20 milyon liraya “10 sayfalık ceylan derisi” ilanıyla sattıklarını söyledi. Kutsal Kitap”.
“GASKLESKİN İNcil” REKLAMI İLE ALDATILIYORLAR
Dolandırıcılar yeni bir yöntemle tarihi eserlere ilgi duyan ve bunları alıp satarak gelir elde etmek isteyen kişileri hedef almaya başladı. Çoğunlukla internette satılan ve milyonlarca lira ödenen ‘Tarih Belgesi’ veya ‘Gelle Deri İncil’ gibi reklamlara aldananlar, kısa sürede dolandırıldıklarını anlıyor.
Uluslararası Strateji Geliştirme Araştırma Derneği (USKAD) Genel Lideri ve Antalya Valiliği Kültürel Miras Birim Sorumlusu, Savunma ve Onarım Uzmanı Cemil Karabayram, yeni dolandırıcılık sistemine dikkat çekti. Dolandırıcıların özellikle kullanılmış ve yıpranmış davul derilerinin peşinde olduğunu belirten Karabayram, kullanıldıktan sonra çöpe atılmak üzere olan keçi veya kuzu derisinden yapılan derinin, dolandırıcıların elinde milyonlarca lira değerinde bir dolandırıcılık aracına dönüştüğünü anlattı.
15-20 MİLYONA SATIYORLAR
Dolandırıcılığın yöntemini anlatan Karabayram, şunları söyledi: ‘Davul derisini alıp sıcak suda bekletiyorlar. Kurutuyorlar ve üzerine gölge yapıyorlar. Daha sonra üzerine ‘Meryem Ana’ tasvirini yapıyorlar. Renkli boyalarla sayfa sayfa üretiyorlar. Bir kat derinin fiyatı 200 lira. Bir kat deriden 10 sayfa çıkıyor. Ayrıca içine bir şeyler yazan bir hattat var. “Avlarını kovalayıp ‘Ceylan derisinden İncil’ diye satıyorlar” dedi.
200 liraya alınan deriye toplam 1500 lira harcandığını belirten Karabayram, dolandırılmak istenen kişinin kısa sürede kandırıldığını belirterek, “15-20 milyon liraya alıcı arıyorlar. Bunun geçersizliğini test etmek istiyorsanız, bu eserlerin bir bölümünü 100 derecelik suya koyduklarında boyanın aktığını göreceksiniz. “Yüzlerce yıllık eserlerde bu tür bir sızıntı olamaz” dedi. Ali Ahraz, Davul derisi ve ekipmanları satan firma, pek çok kişinin davul derisi almak için kendisine geldiğini belirterek, “Bana gelip ‘Davul derisine ihtiyacım var’ diyorlar. ‘Ne yapacaksın?’ diyorum. Fotoğraf çekeceklerini söylüyorlar. Fotoğrafçılık yapılamaz diyorum. “Bu insanlara pek güvenmiyorum ve bazen onlara izin bile vermediğimiz zamanlar oluyor” dedi. Ahraz, vatandaşların derinin hangi hayvana ait olduğunu anlamasının da oldukça zor olduğunu söyledi.