Bakan Özhaseki: Yeni binalar 4 katı geçmeyecek
KAHRAMANMARAŞ’ta düzenlenen kentsel dönüşüm toplu temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni yapılanmaların fay hattına en az 60 metre uzaklıkta olacağını belirterek, “Sert zeminler üzerine yapılacak binalar 4 katı geçemez.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş’taki temaslarına AK Parti İl Bakanlığı’nı ziyaret ederek başladı. Özhaseki daha sonra İsmetpaşa Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm toplu temel atma törenine gitti. merasim; Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, milletvekilleri, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Galatasaray Spor Kulüp Başkanı Dursun Aydın Özbek, daire başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Önder Hayrettin Güngör, şehrin hikayesinin, geçmişinin ve ticaretinin bulunduğu şehrin merkezinde örnek bir projenin temellerini attıklarını belirterek, “Anasını attığımız bu proje. Bugünkü temeli atılan kent tasarım projemizin ilk etabı olan yerinde dönüşüm projesine gösterilen ilgi, vatandaşlarımızın dönüşüm iradesini de yansıtıyor. “Devlet-millet işbirliğinin çok güzel bir örneği. Önümüzdeki dönemde kent tasarım projemizin diğer etaplarının da temellerini atacağız ve kentimizin imar ve imarına devam edeceğiz” dedi.
‘ŞARTLARA UYARSAK HİÇBİR ŞEY OLMAZ’
Daha sonra kürsüye çıkan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem sonrası evsiz kalan 1 milyon 905 bin depremzedenin evlerinden uzakta, 80 bininin yurtlarda, 470 bininin konteyner kentlerde olduğunu söyledi. 320 bin aileye kira yardımı yapıldığını kaydeden Özhaseki, 850 bin konut yapılması gerektiğini söyledi. Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü:
“850 bin demek ne kadar kolay değil mi? Tam 5 şehri sıfırdan yapmak demek. Maddi olarak sorarsanız 100 milyar doları geçiyor. İnşallah bu işin de üstesinden geleceğiz.” Yokluk.Aslında 180 bin konutun ihalesini yaptık inşaatlar devam ediyor.İnşallah ilk etapta yapılaşmayı yasakladığımız yerlerde vatandaşlarımıza vereceğiz.Hatırlarsınız diye bir uygulama vardı. fay hattının geçtiği bu bölgelerde yapı yasağı.Bilim adamları muhtemelen ilk günlerin sıcağıyla bunu geniş tutmuşlardı.İlimizin merkezinde yapılaşmanın yasaklanması o kentte yapılmıştı.Bir nokta imza atmak üzere Bilim adamlarımız tekrar çalıştılar ve sonunda ‘Şehrimizin merkezini inşaata açabiliriz’ dediler. Ancak fay sınırlarının ve fay kırılmalarının olduğu alanlarda değil. 60 metre civarında bir boşluk olmalıdır. Çünkü fay üzerindeki çelik bile kırılır.” Konut yaparsanız aşağıdan öyle bir kuvvet çarpar ki yaptığınız konutu yerle bir eder. Doğayla savaşamazsınız, o gücün karşısında duramazsınız. Anlaşılır ve buna uygun bir tavırla hayata devam edilir.Fay kırılmaları ve fay sınırlarının olduğu yerde 60 metre genişliğinde bir fay sınırını boş bırakacağız.Buradaki vatandaşlarımızın haklarını bu inşaatları yaptığımız yerlerden, rezerv alanlar Peki ya onun dışında şehrin merkezi ne olacak Bilim adamları diyor ki: 15 metreye kadar kazıklar çakılacak sonra sert yerler aşağı inilecek Sert yerler bulunduktan sonra üzerine inşaat yapılabilecek. En az 1 veya 2 kat bodrum yapılacak üstte 4 katı geçmeyeceğiz.Bu kurallara uyarsak geleceğimiz parlak.Bu şartlara uyarsak 7.5 büyüklüğünde veya 8- büyüklüğünde de olsa büyüklüğünde sarsıntı bir şey olmayacak Allah’ın izniyle. Onun için bugün inşallah bir yandan da merkezde inşaatlara başlamışızdır.”
‘Devlet olarak 100 metrekare konutun tüm maliyetini biz karşılıyoruz’
850 bin konutluk rezerv alan bulmanın mümkün olmadığı için evlerini yapmak isteyen vatandaşlara yardımcı olma kararı aldıklarını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, şunları söyledi:
“Bunu yapmadan önce bütün belediye başkanı arkadaşlarımızı hangi partiden olursa olsun Ankara’ya davet ettik, geldiler. Fikrimizi konuştuk, ‘Bizi desteklerseniz evlerimizi yaparız’ dediler. Sonra tekrar şehirlerimize geldik ve bu şehrin ileri gelenleri, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, mimar-mühendis odaları ile toplantılar yaptık. “Şehirlerimizin merkezlerini bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor, yeter ki siz destek olun.’ Temel kararı aldık. İlk etapta 100 metrekareye 1 milyon lira takviye veriyoruz” 500 bin lirayı hibe, 500 bin lirayı da ödemesiz 10’ar yıl vadeli 2 yıl ödemesiz olarak toplayacağız. 5-8 yıl sonra verilecek Ayda 3 bin lira değersiz olacak bu paranın nerdeyse tamamı hibe… Şimdi bir yandan konut yapıyoruz bir yandan merkezi kendimiz yapacağız Kahramanmaraş meydanını oluşturacağız bir de orası kurulsun istiyoruz. Keyifli kurguları ile her tarafa örnek ama bundan sonraki iş size kalmış. Bir binada 10 kişiyseniz, bir araya gelin, anlaşın, ortak hesap açın, size destek olalım. Sizden asla belediyelerdeki gibi ruhsat ve harç istemiyoruz. Yapı kontrol şirketlerine giderek başka bir masrafı yoktur. İsterseniz size tip kontratlar verelim, bir müteahhitle anlaşırsanız o tip kontratlarla işinizi halledersiniz. Eğer öyle diyorsan; ‘Mühendislerle, mimarlarla konuşuyoruz, özgün projeler hazırlatıyoruz, uyguluyoruz.’ Teşekkürler, yap, itirazımız yok. Ancak ‘Bir tip proje verin, o tip projeleri hayata geçirelim’ derseniz TOKİ’mizin 100 metrekareden başlayan, 110, 120, 10 metrekare olmak üzere farklı büyüklüklerdeki projelerini, hem statik hesapları çözümlenmiş hem de elektrik ve mekanik her türlü mühendislik hizmetleri, . Bu tür projeleri de uygulayabilirsiniz. En kısa sürede inşaata başlarsınız ve inşaata devam ederseniz biz size yardımcı olmaya devam ederiz. Ortalama bir inşaatın ne kadar tutacağını çok hesapladık. 100 metrekareye yakın bir evin tüm masrafını devlet olarak karşılıyoruz. Daha büyük metrekarede konut yapacaksanız kredi tutarını 700 bin liraya, onun için 800 bin liraya çıkaracağız.”
?CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞA GÖRÜNTÜ KONFERANSIYLA KATILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katılımıyla yaptığı konuşmanın ardından 9 bin 74 konut ve köy evi ile 231 işyerinin temeli atıldı.