Anadolu Tanrıçası Hekate’nin Size Söyleyecekleri Var
MANSUR ÇELİK
arkeoloji Eğitimini alan Hasret Ertan, Dayanak Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı “Tanrıların Çağrısı – Hekate – Bize Ne Mesaj Veriyor”da kendisi olmayı ve özgürlüğü seçen kadınların mitolojik temsilcisi Hekate’yi anlatıyor. , arkeolojik ve yazılı kaynaklara dayalı, çok akıcı ve sade bir dille. Aslında güçlü bir kadın olmanın sembolü olan Hekate’nin çağımızın insanlarına söyleyeceği çok şey var. Eski tanrı ve tanrıçalar ne öldüler ne de eski mitoloji sayfalarında kaldılar. Hala aramızdalar; kadın, erkek farklı yaşarlar. Çünkü her biri karakterimizde, davranışlarımızda, hayata bakış açımızda ve en önemlisi bilinçsizce devam eden bir arketiptir (evrensel imgeler ve vizyonlar).
Destek Yayınları’nın mitoloji serisi Lordların Çağrısı’nın yeni kitabı Hekate raflardaki yerini aldı. Tek başına, güçlü ve tam da bu nedenle karanlık tarafa çekilmiş Helen mitolojisinin Karya Ana Tanrıçası Hekate, Anadolu kimliğiyle de dikkatimizi çekiyor. Bir Anadolu tanrıçası olan Hekate, tek başına durmasını bilen, bir erkeğe güvenmeyen, kendisi olmayı ve özgürlüğü tercih ettiği için ötekileştirilen, şeytanlaştırılan kadınların da simgesidir.
Hekate, Zeus’un kızı olmadığı gibi, herhangi bir lordun karısı ya da sevgilisi de değildi. Onun da çocuğu yoktu. Bu yüzden sonunda karanlık tarafa çekildi ve büyücüler tanrıçasına dönüştü. Güçlü bir hanım olarak var olabilmenin sembolü olan Hekate’nin çağımızın insanlarına söyleyeceği çok şey var.
Hekate aynı zamanda çok önemli bir dönüşümü anlamamıza da yardımcı olur: Hayat nasıl olur da bir zamanlar Toprak Ana ile Göksel Tanrı’nın, silaha tapan savaşçı ve erkek egemen anlayışın birleşmesinden doğan yüce bir müzikken, tanrıçayı tamamen silmese de nasıl olabilirdi? , onu tanrının arkasına atıp ona bağımlı mı yaptı? Ne de olsa hepimiz biliyoruz ki, yaratıcının “Yeryüzündeki Gölgesi” olan Kral, tanrıçaya düşman hale getirildi ve arka plana itildi ve etkisiz hale getirildi!
Bu arada; Aramızda tanrıların, tanrıçaların ve diğer mitolojik varlıkların miadını doldurmuş ve günümüzle hiçbir bağlantısı olmayan eski masalların kahramanları olduğunu düşünenler olabilir. O zaman onlara mitolojinin bir tanımını vermek faydalı olacaktır. Yazarın deyimiyle “Mitoloji, insanın geçirdiği değişimlerin, yaşam yolculuğunun ve doğa ile ilişkisinin evrensel ve zamansız ifadesidir”. Bu nedenle tüm bu insanlığın hikayesi ve yaşanmışlıkları mitolojik hikayelerde gizlidir.
Çünkü “eski tanrı ve tanrıçalar ne öldüler ne de kadim mitoloji sayfalarında kaldılar. Hâlâ aramızdalar; farklı kadın ve erkekler arasında yaşıyorlar. Çünkü her biri karakterimizde, davranışımızda, Hayata bakış açısı ve en önemlisi bilinçaltında, imgeler ve tasavvurlar)”.
Bu açıdan bakıldığında genel olarak mitoloji özelde ise Hekate 2023 güneşi altında hepimize çok değerli deneyimler ve deneyimler yaşatıyor diyebiliriz.
Ayrıca cep boyutunda olan kitap, toplu ulaşımda bitmeyen yol boyunca rahatlıkla okunabileceği için geniş bibliyografyası ve metin içinde işlenen bilgileri sayesinde arkeolojiye olan ilgiyi artıracak.
Editörlüğünü Erhan Altunay’ın yaptığı kitabın kapak tasarımı Sedat Zenginli’yi konu alıyor.
ÖZLEM ERTAN HAKKINDA
Özlem Ertan Ankara’da doğdu. Çocukluğun ve ilk gençliğin memleketi izmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Yakın Doğu Arkeolojisi Bölümü’nden 2005 yılında bölüm ve fakülte birincisi olarak mezun oldu. Diyarbakır Kavuşan Höyük, İzmir Ulucak Höyük ve Van Ayanis Urartu Kalesi kazılarında çalıştı.
ilk roman Aşık Bayanlar MarinehouseOcak 2015’te ikinci romanı benim güzel ölüMayıs 2017’de üçüncü romanı Dolunay Ayini2021 yılının Şubat ayında okurları ile buluşmuştur. Kaygı, bilimkurgu ve fantezi türünde öyküleri bulunmaktadır. Gölge, VahşiVe lemurgibi dergilerde yayınlandı. Olimpiyat Hikayeleri, Aşkın Karanlık Yüzü, Karanlık Noel HikayeleriVe Karanlıktaki Kadınlar Öyküleri ile kısa öykü koleksiyonlarında yer aldı. Müzik temalı kaygı hikayeleri Hayalet MüzikVe Ghost Music 2 – Kadimlerin ZiyafetiDerlemelerinde konsept yaratıcısı, editör ve yazar olarak bulundu.
Alfa Yayınevi, Dark İstanbul Yayınları ve Paros Yayınları tarafından yayınlanan birçok kitabın editörlüğünü yaptı. Arkeoloji alanında farklı etkinliklerde konuşmacı olarak yer almıştır.
Aynı zamanda kültür sanat muhabiri ve müzik yazarıdır. Halen çeşitli medya organlarında klasik müzik, opera ve edebiyat üzerine yazılar yazmakta ve söyleşiler yapmaktadır.